Холодильні склади в Україні
Сучасні склади-холодильники запорука якості продуктів харчування
Збереження продуктів харчування на протязі тривалого часу є одним з найбільш важливих питань при виробництві, транспортуванні та подальшої реалізації продукції.
Часто в таких випадках пред'являються особливі вимоги до температурного режиму на всіх стадіях пересування товару: від виробника до збуту продукції через торговельну мережу - до простого покупця. Дотримання таких умов неможливо уявити без спеціальних холодильних камер або холодильних складів зберігання, як у фірм-виробників, так і у компаній, що займаються оптовою чи роздрібною торгівлею.
Сучасний склад-холодильник - це ціле спеціалізоване підприємство, що працює в окремій будові. Воно оснащене холодильними камерами, має в своєму складі допоміжні та технічні приміщення. До нього підведені під'їзні автомобільні та залізничні шляхи сполучення. Для зручності прийому та видачі товару передбачені відкриті або закриті естакади.
На жаль, можна констатувати, що цей сегмент ринку ще недостатньо розвинений. Попит на спеціальні приміщення для зберігання продуктів харчування в охолодженому або замороженому вигляді суттєвий і значно перевищує пропозицію. Він стрімко розвивається, але все ж таки не встигає за потребами ринку. Обумовлено це зростаючим внутрішнім споживанням такої продукції, відповідно, є тенденція до зростання виробництва продуктів, так і її імпорту.
Для різних потреб використовуються різні типи складських холодильників:
- морозильні склади для зберігання морожених птиці і м'яса;
- склади холодильники для молочних продуктів, сирів і ковбас;
- склади-холодильники для фруктів, овочів, квітів;
- камери дозрівання бананів;
- камери охолодження м'яса після забою, ковбаси після виготовлення;
- камери шокової заморозки м'яса, риби, пельменів, ягід і грибів.
Всі ці приміщення мають свої температурно–вологісні режими.
Зрозуміло, що такі специфічні приміщення потребують великих фінансових коштів для їх зведення і для подальшого утримання. Таке можуть дозволити собі тільки великі компанії, а невеликі і дрібні фірми змушені їх орендувати.